Araba Satışında Gerekli Evraklar Nelerdir?
İkinci el araç satışı esnasında herhangi bir pürüzle karşılaşmamak için gerekli evrakların tamamını hazırlamalısın. Bu sayede satış işlemini kolayca ve hızlıca gerçekleştirebilirsin. Araba satışında gerekli belgeler, aracın bulunduğu ilde veya farklı bir ilde satılmasına göre değişiklik gösterir. Aracın kayıtlı olduğu şehirde satılması durumunda gerekli belgeler şunlardır:
- Kimlik belgesi
- Noter onaylı satış belgesi
- Vergi ilişik kesme belgesi
- Plaka numarası
- Trafik belgesi
- Tescil belgesi
- Vergi numarası
- Zorunlu trafik sigortası poliçesi
- Satışı bir başka kişi gerçekleştiriyorsa ona verilen vekalet
Araç, kayıtlı olduğu il dışında bir ile satılıyorsa bazı ek evraklar gerekir. Farklı bir şehre plaka değiştirerek giden araç için gerekli belgeler ise şunlardır:
- Vergi ilişik kesme belgesi
- Araç plakası
- Trafik ve tescil belgesi
- Vergi numarası
- Satışı bir başka kişi gerçekleştiriyorsa ona verilen vekalet
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Şehirler arası trafik soruşturma yazışmalarının yanıtı
Araba Satarken Noterde Nelere Dikkat Edilmeli?
Araç alım-satım işlemleri Karayolları Trafik Kanununa göre araç satış işlemleri noter huzurunda gerçekleştirilir. İlk olarak satıcı ve alıcının kimlik kontrol yapılarak işleme başlanır. Aracın satış, tescil ve devir işlemlerine engel bir durumun olup olmadığına bakılır sonrasında da satış sözleşmesi hazırlanır ve bu belge satıcı, alıcı ve noter tarafından kontrol edilir. İkinci el araç satışı için gerekli olan tescil işlemini de noterde gerçekleştirebilirsin. Aracın yeni sahibine tescil belgesine ilişkin olarak geçici belge hazırlanır, gerekli evraklar alındıktan sonra araç devir işlemi tamamlanır.
Notere Gitmeden Önce Yapılması Gerekenler
Araç sahiplerinin ise noter huzuruna çıkmadan önce araçlarıyla ilgili bazı pürüzleri ortadan kaldırması gerekir. Bu sayede satış işlemi herhangi bir aksama olmadan tamamlanabilir.
- Notere gitmeden önce aracının üzerinde bir tedbir kararı varsa bu kararı kaldırmalısın. Örneğin, taşıt kredisiyle aldığınız aracın üzerinde banka ipoteği veya haciz bulunabilir. Bu durumlar satışın yapılmasına engel olur.
- Araç üzerinde herhangi bir vergi borcunun olup olmadığını da kontrol edilmelidir. Eğer ödemediğin Motorlu Taşıtlar Vergisi borcun varsa aracı satmadan önce borçlarınızı ödemelisin. Sorgulamayı T.C. kimlik numaran ve araç plaka numarasıyla yapabilirsin.
- Bunların yanı sıra araç muayenesini de yaptırmış olmalısın. Muayenesi yapılmayan araçların satışı yasak olduğundan araç muayenesini satıştan önce mutlaka yaptırman gerekir.
- Aracının satışı esnasında zorunlu trafik sigortasının bulunmasına da dikkat etmelisin. Zorunlu trafik sigortası olmadan da araç satılabilir ancak satış esnasında sigortasının olmadığının sonradan fark edilmesi cezayla karşılaşmanıza neden olabilir.
Araba Alış Satış Süreci Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
İkinci el araba satış noter ücreti ne kadardır?
İkinci el araç satarken noter ücretini alıcı öder. Satıcının notere ödemesi gereken herhangi bir tutar yoktur. Araba satış noter masrafı 2023 yılı için 932,65 TL olarak belirlenmiştir.
Trafik sigortası satış sırasında devredilebilir mi?
Aracı satın alan kişi, bir önceki sahibinin yaptırdığı trafik sigortasından faydalanamaz; satıştan sonraki 15 gün içerisinde trafik sigortası yaptırması gerekir. Zorunlu trafik sigortanızı yaptırmak için sigortam.net’ten bilgi alabilirsin.
İkinci el araba satış işlemi nasıl yapılır?
Alıcı aracı almaya karar verdiğinde hem alıcının hem de satıcının ruhsat ve kimlik fotokopileriyle birlikte notere başvurması gerekir. Araç üzerinde satışı engelleyecek herhangi bir durum yoksa satış sözleşmesi çıkartılır. İşlemlerin ardından alıcı geçici ruhsatını alabilir.